سلامت نیوز: سامانه بارشی که از شامگاه جمعه موجب بارش سنگین برف و باران در بیش از ۱۷ استان و اختلال در ترددهای بین شهری شده بود، 2روز پرحادثه را در کشور رقم زد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه همشهری ، تصادف مرگبار در آزادراه قزوین- زنجان، سقوط یک دستگاه اتوبوس در جاده چالوس، ریزش بهمن در جادههای هراز و کرج- چالوس، گرفتاری عشایر در سیلاب، انسداد مسیرهای روستایی و کوهستانی و... ازجمله حوادث و موارد غافلگیرکننده آخرین سرمای سال 99بود. این سامانه بارشی از اواخر هفته گذشته در استانهای آذربایجانشرقی، آذربایجانغربی، اردبیل، اصفهان، البرز، تهران، چهارمحالوبختیاری، خراسان رضوی، خراسان شمالی، زنجان، سمنان، قزوین، گیلان، لرستان، مازندران، مرکزی و همدان تأثیرگذار بود که شب گذشته با عبور از استانهای شرقی از کشور خارج شد.
براساس اعلام سازمان هواشناسی پس از خروج این سامانه، بسیاری از شهرهای کشور با یخبندان مواجه خواهند شد، اما دمای هوا از روز دوشنبه در اکثر نقاط کشور افزایشی و در تهران هم به 11درجه بالای صفر خواهد رسید. از تداوم تلاش راهداریها، دستگاههای خدماترسان و مدیریت بحران استانها برای بازگشایی برخی مسیرها و امدادرسانیها را در ادامه بخوانید.
شب پرحادثه زنجان- قزوین
پرحادثهترین اتفاق برف غروب جمعه در اتوبان زنجان- قزوین (ابهر به تاکستان) رخ داد و به تصادف مرگبار 27خودروی سبک و سنگین منجر شد. براساس اعلام اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث استان زنجان این تصادف زنجیرهای 3فوتی و 61مصدوم داشت. البته قدرتالله مهدیخانی، مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین تعداد مصدومان این حادثه را 44نفر عنوان کرد و گفت: با توجه به کولاک شدید و برف در همان ساعات ابتدایی شاهد حادثه مرگبار رانندگی در این مسیر بودیم. در این وضعیت جوی، دید رانندگان بسیار کم است و احتمال برخورد خودروها وجود دارد.
او از بازگشایی تمامی مسیرهای اصلی استان خبر داد و افزود: البته برخی جادههای فرعی و روستایی هنوز بسته هستند که تا 2 روز آینده، عملیات راهداری برای بازگشایی این مسیرها انجام خواهد شد. در جاده کرج - چالوس هم 5 سرنشین یک خودروی سواری که در بهمن گرفتار شده بودند از سوی امدادگران هلال احمر البرز نجات یافتند.
همچنین اتوبوس حامل بازیکنان تیم فوتسال شهرداری نوشهر هم بر اثر همین حادثه واژگون شد که مرگ یک نفر و مصدومیت ۱۹ بازیکن را رقم زد. آرش بهاروند احمدی، مدیرکل هواشناسی البرز ریزش دوباره بهمن و سنگ پس از پایان بارشها را دور از انتظار ندانست و تأکید کرد: با توجه به برودت هوا در محورهای کوهستانی شاهد مه رقیق هستیم که این امر دید رانندگان برای تردد در محورهای مواصلاتی را کاهش میدهد. بررسی نقشههای پیشیابی هواشناسی نشان میدهد این وضعیت تا اواسط هفته جاری ادامه دارد.
کولاک در استانهای شرقی
برف و باران صبح دیروز به استانهای شرقی هم رسید. علیرضا حسینزاده، رئیس پلیسراه خراسان شمالی با اشاره به حضور راهداران در جادهها و انجام عملیات شن و نمکپاشی در محورهای بین شهری بیان کرد: محور بجنورد - آشخانه و بجنورد - اسفراین بهعلت کولاک و بارش برف تا اطلاع بعدی بسته شده و برای تامین ایمنی جادهها تا اطلاع بعدی، تردد کامیونها در جادههای استان ممنوع است.
حسین میشمست، رئیس پلیسراه خراسان رضوی هم از لغزنده و مسدود بودن محورهای خراسان رضوی خبر داد و گفت: وضعیت ناپایدار جادههای استان تا عصر دیروز ادامه داشت و مطابق گزارش هواشناسی این سامانه از کشور خارج خواهد شد، اما یخزدگی و لغزندگی جادهها بهدلیل برودت هوا کماکان ادامه خواهد داشت.
در خراسان رضوی علاوه بر انسداد جادهها و برف شدید، عشایر منطقه زعفرانیه سبزوار هم درگیر سیلاب شدند. محمدعلی جباری ثانی، رئیس جمعیت هلال احمر شهرستان سبزوار درباره امدادرسانی به این عشایر بیان کرد: در این منطقه ۱۲ خانواده در سیل گرفتار شده بودند که با اعزام نیروهای هلال احمر، اسکان موقت برای آسیبدیدگان این منطقه فراهم شد.
بارش بدون حادثه
بارشها تا صبح دیروز در استانهای شمالی ادامه داشت و در برخی مناطق ارتفاع برف به50تا 80سانتیمتر رسید. مدیرکل مدیریت بحران استانداری گیلان اما به اتفاقی نو در استان و بارش بدون حادثه اشاره کرد و گفت: براساس آسیبهایی که از برف سال گذشته دیدیم، یک برنامه جامع از سوی همه نهادهای نقشآفرین در حوزه مدیریت بحران طرحریزی شد که برای هر بارش سنگین از این برنامه استفاده خواهیم کرد.
در این مدت تمامی نقاط بحرانخیز با آسیبهای بیشتر شناسایی و در مناطق بدون پایگاه، مراکز امدادرسانی و ماشینآلات راهداری استقرار پیدا کردهاند. اتفاقی که موجب شد با وجود بارشهای سنگین 2 روز اخیر ما هیچ مشکلی حتی قطعی برق نداشته باشیم. امیر مرادی با اشاره به هشدار هواشناسی برای وضعیت نارنجی استان بیان کرد: با توجه به تغییر اقلیم استانها ما همواره با رفتار متغیر بارشها مواجه هستیم و بر این اساس حتی درصورتی که بارش برف هم نداشته باشیم، آمادگی کامل وجود دارد.
هواشناسی در وضعیت آبوهوایی اخیر بارش برف در جلگه را پیشبینی نکرده بود، اما در جادههای استان هم شاهد بارش 20تا 30سانتیمتر برف بود و در تمام محورها و گردنهها کولاک و سرما وجود داشت. وی تأکید کرد: با استانهای همسایه هم هماهنگی خوبی داشتیم و تردد مسافر در جادههای استان به حداقل رسید. این مسئول درباره بازگشایی محورهای روستایی هم گفت: تمام روستاهای با جمعیت کلان بازگشایی شدهاند، اما روستاهای کمجمعیت تا یکی، دو روز آینده مسیرگشایی خواهند شد.
در همدان نیز بارشها خسارتی نداشت و علی مردان طالبی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری همدان در اینباره گفت: ما نیازی به امدادرسانی نداریم و تمام مسیرهای استانی باز هستند و تردد برقرار است. البته زمان شدت بارشها، 30خودرو در برف گرفتار شده بودند که اسکان موقت آنها انجام و پس از بازگشایی مسیرها رهسپار شدند.
سعیدرضا کریمیان، مدیرکل مدیریت بحران ایلام هم با اشاره به بارشهای 20تا 30میلیمتری در استان، گفت: خوشبختانه حوادث ناشی از تغییرات جوی در استان نداشتیم و بارش برف فقط در ارتفاعات بوده است. براساس پیشبینی بارشهای شدید در سال جدید تدابیر و تمهیدات برای بارشهای احتمالی سیلآسا را تا پایان تعطیلات نوروز درنظر داریم و با توجه به این آمادگی، اگر با بارشهای ناگهانی مواجه شویم، غافلگیر نخواهیم شد.
خسارت توفان
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسانجنوبی از وقوع توفان خبر داد و گفت: بیشترین خسارتها مربوط به شهرستان طبس بوده و در برخی شهرها باعث شکستگی و افتادن درختان شد، اما در کل خسارت جدی برجای نگذاشت. سید ابوالحسن میرجلیلی تأکید کرد: پدیده جوی توفان گرد و خاک تا عصر شنبه ادامه داشت و با توجه به کاهش محسوس دمای هوا و وقوع یخبندان شبانه دامداران، کشاورزان، عشایر، تدابیر و اقدامات پیشگیرانه را در نظر گرفتند. نخستین توفان شن امسال و شدیدترین توفان شن زاهدان در چند سال اخیر هم با سرعت 97کیلومتر بر ساعت دیروز در زاهدان رخ داد.
وزش باد در زاهدان شعاع دید افقی در محدوده فرودگاه این شهر را به 100متر کاهش داد و به افزایش انتشار ذرات غبار و آلایندگی ناشی از آن منجر شد. به توصیه ستاد مدیریت بحران سیستانوبلوچستان وضع محورهای مواصلاتی زاهدان به سمت 5 شهرستان شمالی تا زمان وزش این توفان مساعد نیست و مردم از تردد در این محورها خودداری کنند. در سمنان هم توفان و کولاک شدید با سرعت بالای ۱۱۰ کیلومتر منجر به مسدود شدن راههای مواصلاتی و توقف خودروها شد.
ایرج رئیسیان، مدیرکل مدیریت بحران استانداری سمنان در اینباره گفت: در ساعات ابتدایی کولاک، ماشینآلات راهداری نمیتوانستند کار خاصی انجام دهند و باید مقداری از شدت کولاک کم میشد تا دستگاهها و ماشینآلات اقدام به بازگشایی مسیرها کنند. با توجه به اطلاعرسانیها امیدوار بودیم خودروهای کمتری وارد محورها شوند، اما امدادرسانی بهخودروهای گرفتار شده در کولاک از همان ساعات ابتدایی با اسکان اضطراری مسافران در مکانهای پیشبینیشده بهویژه در محور تهران- مشهد انجام و مشکل سوخت خودروهای گرفتار در برف هم با هماهنگی شرکت پخش فرآوردههای نفتی استان سمنان برطرف شد.
در فارس هم بسیاری از شهرها درگیر تندباد شدند که خسارتهایی ازجمله شکستن درختان، رهاشدن تابلوهای تبلیغاتی، مصدومیت تعدادی شهروند و... را در پی داشت. بهگفته رحیم آزادی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری فارس این توفان منجر به مصدومیت ۱۸ نفر در شیراز و صدرا شد که ۱۴ مصدوم بهصورت سرپایی مداوا شدند و ۴ نفر دیگر در بیمارستان و مراکز درمانی شیراز تحت مراقبتهای تخصصی درمانی قرار گرفتند. خسارتهای ناشی از این تندباد هم در حال بررسی و برآورد است و بهزودی اعلام خواهد شد.
مسیرهای مسدود تا اطلاع ثانوی
احمد شیرانی، رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا درباره مسیرهای مسدود ناشی از بارش برف تا اطلاع ثانوی گفت: مسیرهای کرج - چالوس، شهمیزاد - سمنان، آزادشهر- شاهرود، توسکستان - شاهرود، قوچان - درگز، زاهدان - بم، فهرج - زاهدان مسدود هستند و مسافران توصیه میکنیم به هیچ عنوان تا اعلام بازگشایی این مسیرها و کاهش برودت دمای هوا وارد این محورها نشوند. شیرانی درباره تصادفات منجر به فوت در جمعه برفی کشور هم گفت:
20 حادثه جادهای منجر به فوت ثبت شده که تمام آنها ناشی از بارش برف نبوده است. به عنوان مثال حادثه رخ داده در ایلام که منجر به فوت 5 نفر شد بر اثر بیاحتیاطی راننده و سرعت غیرمجاز اعلام شده است. تنها 5 فوت ناشی از وضعیت بحرانی محورهای مواصلاتی متاثر از بارش سنگین برف داشتیم که در مسیر اتوبان قزوین – زنجان و بر اثر ریزش بهمن در جاده چالوس رخ داد. در مجموع آمار خسارت جرحی و فوتی در روز برفی جمعه گذشته نسبت به یک سال گذشته کاهش داشته است.
نظر شما